Goed en gezond zitten! Wat is de ideale relaxstoel?

Comfortabel zitten

Op de vraag wat comfortabel zitten is, zijn heel wat antwoorden mogelijk. Dat heeft onder andere met de leeftijd te maken. Wie jong is, wil graag wegzakken in de kussens. Oudere mensen vinden dit hinderlijk, omdat ze moeilijker recht kunnen komen en kiezen veel meer voor een stoel die lekker zit, zonder dat men wegzakt. Dat geldt eens te meer voor mensen met rugklachten, een beperking of een -chronische- ziekte. Zij willen het liefst zo zitten dat ze zonder pijn zijn en zonder pijn kunnen opstaan. Zijn de rugklachten ernstig of is er sprake van knieklachten, dan is een sta-op-stoel een echte oplossing. Dankzij het elektrisch aangedreven mechanisme hoeft u zich niet meer omhoog te duwen. Daar zorgt de sta-op-stoel voor. U stapt, als de stoel klaar is, er uit alsof u op een reling gezeten heeft. Met ander woorden u staat eigenlijk al op uw benen en hoeft alleen nog naar voren te stappen. Absoluut ideaal voor hoogbejaarden zal iedereen nu denken. Maar wat dacht u van iemand die met een hernia of met een nieuwe heup? Hebt u vaker pijn in uw rug? Dan is het aan de tijd om een nieuwe stoel te overwegen en dan zeker aan zo’n sta-op mechanisme te denken. Uiteindelijk helpt de sta-op-stoel ook om erger te voorkomen.

Relaxen

De jeugd chillt, de ouderen relaxen. Welk woord u er ook voor wilt gebruiken, feit is dat iedereen rust nodig heeft. Wie hard werkt of veel stress heeft, zoekt thuis ontspanning. Dat dit niet altijd zo eenvoudig is in de snelle wereld waarin we leven, is alom bekend. Omgevingslawaai, opgroeiende kinderen, een beperking, een laag inkomen, kan allemaal meespelen wanneer u op zoek bent naar rust. Waar de meesten niet zo snel bij stilstaan, is dat de zithouding, het zitcomfort en de stoel of bank waar u op zit, eveneens storende factoren kunnen zijn. Want, wie niet voldoende ondersteuning in de onderrug heeft, wie niet met de voeten op de grond komt doordat de bank te hoog is of wie te hard zit, voelt zich niet op zijn gemak. Dit verstoort het relaxen of beter gezegd, het voorkomt dat u die rust vindt die u nodig heeft om te kunnen -blijven- functioneren. Een druk leven vergt veel van een mens, net als een (chronische) ziekte dat doet. Wie dagelijks voldoende ruimte vindt om echt te relaxen, zal minder hinder ondervinden. Een relaxstoel of is meer dan een tv-stoel voor oma en opa. Het is uw moment, uw oase, van rust.

Prominent relaxstoel - relax fauteuil
Voorbeeld relax fauteuil van Prominent

Gezond zitten

Wie een zittend beroep heeft, weet dat de zithouding van cruciaal belang is. Zeker wanneer u de hele dag voor een computer zit. Momenteel wordt niet zo veel over RSI gesproken. Dat betekent echter niet dat deze zeer pijnlijke aandoening niet meer bestaat. Dankzij ergonomische ingrepen op de arbeidsplaats tracht de werkgever te voorkomen dat u ziek minwordt. Voor een bureau of een bureaustoel zijn normen vastgesteld. Die moeten er voor zorgen dat uw een juiste zithouding kunt aannemen, dat u niet bij een onverwachte beweging omkiept of dat u teveel naar voren gebukt moet werken. Ergonomie speelt ook een rol bij het maken van op maat gemaakte meubelen. Gezond zitten is namelijk meer dan een leuk bankstel of relax fauteuil dat lekker zit kopen. Men kijkt ook naar de zithouding, naar de manier waarop de benen geplaatst worden en naar de steun in de onderrug. Hebt u vaker slapende onderbenen? Dan kan dit veroorzaakt worden doordat uw benen zich niet kunnen ontspannen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer uw benen korter zijn dan de totaalafstand van de achterkant van de stoel of bank tot aan de grond. Probeer het maar eens uit. Ga lekker met de rug recht in uw stoel zitten en plaats uw voeten plat op de grond. Lukt dit zonder dat u uw benen bij de knie afknelt? Of doet het nu een tijdje pijn, dan wel worden uw onderbenen langzaam verdoofd? Om dit te voorkomen en om u een zo gezond mogelijk zithouding te garanderen, kunt u een stoel of bank laten maken die gebaseerd is op uw lichaam. Dat dit het zitcomfort ten goede komt, is duidelijk. Maar wat veel belangrijker is, het vergroot en verbetert uw relax tijd. U bent ‘s avonds niet langer blij dat u naar bed mag. Lekker uitgerust gaan slapen, kan werkelijkheid worden. Iets wat uw nachtrust overigens ook ten goede komt.

De ideale relaxstoel!

Bestaat zoiets als een ideale relaxstoel? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: ja! De vraag is wat u er voor moet doen. Stel u overweegt nieuwe meubelen aan te schaffen, dan is het in ieder geval de moeite waard om eens te kijken wat een relaxstoel precies is. Schrijf de vragen die u hebt op, want zo krijgt u een lijst die u, wanneer u de aanschaf overweegt, bij de verkoper neer kunt leggen. Ga er nooit van uit dat u te jong bent of dat dit puur voor oude mensen is. Laat u niet door het woord of door wat er over verteld wordt misleiden. Wanneer u online naar een relaxstoel zoekt, zult u verbaasd zijn welke prachtige modellen er te koop zijn en hoeveel mogelijkheden u heeft. Overigens geldt dit ook voor een bank, want die kan eveneens voor u op maat gemaakt worden. Telt u eens een week lang hoeveel uur u in uw stoel of op uw bank zit. Doe dat iedere dag en schrijf er bij hoe het aan het eind van de avond voelde. Stelt u zich nu eens voor dat u evenveel uren in uw nieuwe stoel, speciaal op uw wensen en lichaam gemaakt, zit en hoe u zich dan zult voelen wanneer u naar bed gaat. Kent u mensen in uw omgeving die al overgestapt zijn? Vraag hoe het bevalt en, zijn het goede bekenden, of u eens mag komen proefzitten. Maak gewoon eens, geheel vrijblijvend, een afspraak om de nieuwe manier van comfortabel zitten te leren kennen. U zult verbaasd zijn hoeveel beter u in de toekomst misschien wel zult zitten. Relaxen is meer dan op vakantie gaan of een uurtje in bad liggen. Het begint wanneer u een uurtje wilt lezen, tv wilt kijken of een gezellige avond hebt, want het begint met uw eigen stoel. Op zoek naar meer woon inspiratie? Klik dan hier.

Lees hier verder voor informatie over onderhoud

Meubelreiniging aan huis

Wat is Alcantara stoffering?

Vlekken uit stoffen meubels verwijderen

Goed en gezond zitten en relaxen
geplaatst op 31 July 2018 in Mooi Wonen Inspiratie
Offerte aanvragen