Hoe moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Vogelpoep, bladeren, zand en ander vuil kan het rendement van uw zonnepanelen negatief beïnvloeden. Een flinke regenbui is niet voldoende om het vuil te verwijderen van de zonnepanelen. Hoe maakt u uw zonnepanelen op een goede manier zelf schoon? Lees hier onze tips.

Waarom uw zonnepanelen regelmatig schoonmaken?

Om zoveel mogelijk zonne-energie te kunnen opnemen moeten zonnepanelen voldoende schoon zijn. Vuil, vogelpoep en aanslag zorgen ervoor dat er minder energie op de zonnecellen komt. Het zonlicht wordt geblokkeerd. Het systeem blijft wel werken maar het produceert minder zonne-energie. Het rendement van uw zonnepanelen gaat omlaag. Vervuiling zorgt er dus voor dat de zonnepanelen minder goed stroom opwekken.

Zonnepanelen worden vuil door:

  • Zand en stof
  • Sneeuw
  • Vogelpoep
  • Bladeren
  • Mos

Vogelpoep van zonnepaneel schoonmaken

De meeste vervuiling zal met een regenbui niet verwijdert worden. Uit onderzoek blijkt dat schone zonnepanelen 3% tot 5% meer rendement opleveren dan vuile zonnepanelen.

Hoe vaak moeten de zonnepanelen schoongemaakt worden?

Het is goed om uw zonnepanelen 2 á 3 keer per jaar zelf te controleren. Vooral het verwijderen van bladeren en vogelpoep is belangrijk. Vogelpoep kan door de hoge zuurgraad in de zonnepanelen trekken waardoor er vlekken ontstaan en het rendement zal afnemen. Volledig reinigen van de zonnepanelen zal niet nodig zijn. Wanneer u het dak makkelijk kunt bereiken kunt u vogelpoep met een zachte borstel of doek verwijderen. Ook kunt u met de tuinslag de zonnepanelen af spuiten.

NOOIT DOEN: Vlekken zoals vogelpoep verwijderen met een schuurspons of chemicaliën. Dit zal uw zonnepanelen beschadigen.

Een complete reiniging van de zonnepanelen raden wij aan eens in de 2 jaar. Dat zal voor een deel afhankelijk zijn van de hoeveelheid vervuiling die opgebouwd is en de ligging van de zonnepanelen. Denk hierbij aan een plat dak of schuin dak en de hellingshoek van de zonnepanelen. Zonnepanelen met een hellingshoek van kleiner dan 15° zullen waarschijnlijk sneller vuil worden.

Hoe moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Wanneer u zelf makkelijk bij de zonnepanelen kunt dan is het schoonmaken zeer eenvoudig. Mochten de zonnepanelen op een voor u moeilijk te bereiken plaats liggen dan kunt u betere een professioneel bedrijven vragen ze schoon te maken. Zij hebben ervaring hierin en gebruiken de juiste materialen en middelen.

WERK VEILIG: Schakel uw zonnestroom systeem volledig uit voordat u begint met reinigen. En kom niet aan de bekabeling.

Wanneer u zelf gaat schoonmaken gebruik dan altijd een zachte borstel en water met een neutraal reinigingsmiddel. Gebruik geen groene zeep omdat dit een dun laagje achter laat op de zonnepanelen. Gebruik ook nooit schuursponzen, bijtende schoonmaakmiddelen of een hogedrukreiniger. Deze middelen beschadigen het glas of zorgen ervoor dat er water tussen de zonnecellen en het glas komt.

Voordat u begint met schoonmaken verwijder dan eerst zoveel mogelijk los vuil zoals bladeren. Gebruik hiervoor een zeer zachte borstel of bezem. Spoel daarna de zonnepanelen met behulp van de tuinslang schoon. Indien nodig gebruikt u de zachte borstel om hardnekkige vlekken te verwijderen. Spoel de zonnepanelen nogmaals met behulp van de tuinslang na. Zodat het los gemaakte vuil ook verwijdert wordt.

Wanneer kan ik het beste mijn zonnepanelen schoonmaken?

Voorjaarsschoonmaak van de zonnepanelen

Het beste moment voor het reinigen van de zonnepanelen is het begin van de lente. Aangezien dan de meeste maanden volgen met zonlicht wilt u zoveel mogelijk rendement behalen. Kies wanneer u gaat reinigen een bewolkte dag of maak de zonnepanelen schoon vroeg in de ochtend of later in de avond.

Ons advies:

Regelmatig de zonnepanelen schoonmaken loont en is redelijk eenvoudig wanneer u de genoemde tips toepast. Bij twijfel of problemen altijd eerst contact opnemen met de leverancier van uw zonnepanelen. Zijn de zonnepanelen moeilijk bereikbaar of maakt u ze liever niet zelf schoon schakel dan een professioneel bedrijf in. Wilt u graag persoonlijk en deskundig advies van één van onze adviseurs neem dan gerust met ons contact op. Wij helpen u graag verder.