Page content

Bidjar Perzisch tapijt.

De oorsprong van het Bidjar Perzisch tapijt.

In het noordwesten van Iran bevindt zich de Koerdische plaats Bidjar. Bidjar is slechts een kleine stad, maar maakt wereldwijd furore met vakkundige knoopkunsten. In de 18e eeuw ontsnapte een groep Afshari aan het transport naar de woestijnen van Kirman en Shiraz. Dit transport was bedoeld om de Afshari af te straffen voor het verzet tegen Nadir Shah. Dit nomadische volk gebruikte hun zelfgemaakte kleden tegen de koude winters en hiermee ontstond het vakmanschap voor het knopen van tapijten. Deze leer werd van generatie op generatie doorgegeven. De afstammelingen van deze groep Afshari zijn gevestigd in de woestijndorpjes Tekkentebbe en Tekab in het noordelijke gebied van Bidjar. De Afshari knopen de fijnere kleden volgens geëerde traditie en met vakkundige precisie. Het Bidjar Perzisch tapijt is wereldwijd het meest gewilde kleed vanwege de oersterke structuur, het levendige kleurgebruik en de kunstzinnige patronen.

Bidjar Perzisch tapijt

Unieke tapijten.

De Perzische kleden worden traditiegetrouw met de hand geknoopt waardoor elk tapijt zijn uniekheid in stand houdt. Patronen worden door de Koerdische wevers vrij geïnterpreteerd, waardoor er kleine verschillen ontstaan in de motieven. De klassieke patronen worden veelal op het oog of vanuit de herinnering nagebootst. De voornaamste kleuren die gebruikt worden zijn blauw, beige, rood en zelfs turkoois. De populaire Herati en Mina Khani zijn herhalende patronen met gedetailleerde kenmerken zoals een medaillon in diamantvorm, een repetitief bloemmotief ofwel een visgraatpatroon. Elk regio geeft zo een eigen draai aan de traditionele ontwerpen.

Materiaal en afmetingen.

Van oudsher werden Perzische tapijten volledig van wol gemaakt, maar de laatste 50 jaar zijn de inslag- en kettingdraden van katoen. Het kleed ligt vanwege de kwaliteit van het katoen beter op de vloer en is slijtvast. Perzische tapijten worden ook wel “de ijzeren tapijten van Perzië” genoemd. Een Perzisch kleed gaat makkelijk 200 jaar mee. Bijar’s kleden zijn in alle gangbare maten te verkrijgen. Elk kleed heeft een hoge knoopdichtheid waardoor de stevigheid en duurzaamheid wordt gegarandeerd. De verfstoffen die gebruikt worden om de wol te kleuren zijn uitsluitend plantaardig. De wol wordt ook handmatig getwijnd zoals de voorouders het deden. Bijar’s Perzisch tapijt gaat levenslang mee en is vanuit artistiek oogpunt een bruikbaar kunstobject.

    Comment Section

    0 reacties op “Bidjar Perzisch tapijt.

    Plaats een reactie


    *