Kerman – Kirman Perzisch tapijt

De geschiedenis van het Kerman tapijt

Het Kerman Perzisch tapijt heeft haar naam te danken aan de regio waar de soort vandaan komt, zoals veel soorten Perzische tapijten: Kerman. Dit is een stad in het zuidoosten van Iran die werd gesticht in de 4de eeuw. Toen al was het een belangrijke ontmoetingsplek; reizigers en handelaren bezochten de stad vaak op hun weg tussen Iran en India. Zij namen natuurlijk niet alleen goederen mee, maar ook ideeën, technieken en kennis. Kerman was zoals veel andere steden in Iran een bron van cultuur waar het tapijt is ontstaan. Daarnaast is de stad door de jaren heen veroverd geweest van veel verschillende volken zoals de Arabieren, Mongolen en Seltsjoeken. Zij namen, net als de reizigers en handelaren, veel kennis en technieken mee die invloed zullen hebben gehad op het ontstaan van het tapijt. De stad wordt bezocht door toeristen, al is bezoek van buitenlanders sterk afgenomen na de aardbeving rond Kerstmis 2003, waarbij een schrikbarend aantal van 10.000 mensen om het leven zijn gekomen.

Het unieke van het tapijt

Vandaag de dag worden er eveneens nog steeds tapijten gemaakt in de stad en het is een belangrijk deel van de economie in de stad. De tapijten hebben een uniek uiterlijk en zijn daaraan te herkennen. In het midden van het tapijt is vaak een medaillon afgebeeld, waarbuiten een brede rand die het geheel afsluit. De brede rand is vaak gevuld met bloemmotieven in verschillende kleuren. Het typische van het Kirman tapijt is de grondkleur rood. De tapijten van voor de Eerste Wereldoorlog verschillen iets van de ‘modernere’; ze tonen vaak andere motieven zoals dieren of bomen. Kirman tapijten worden vaak gezien als de beste kwaliteit tapijten in Iran, al lijkt de kwaliteit ervan in deze moderne tijd iets omlaag te gaan.

Vervaardiging

De pool van het tapijt, de draden die als basis dienen, zijn van goede kwaliteit wol. Vervolgens is met katoenen draden de inslag gemaakt, de draden die het tapijt en de kleuren bepalen. Over het algemeen zijn er twee of drie inslagen gebruikt tussen de knopen. Door onder andere de asymmetrische knopen ontstaan de bijzondere figuren die het Kerman tapijt zo bijzonder maken. Per vierkante meter is een koopdichtheid van 160.000 tot 380.000 knopen te vinden.

Grondige reiniging Perzische tapijten

Een Perzisch tapijt zal op den duur “dof” worden. De kleuren springen er niet meer zo mooi uit. Ook kan het zijn dat de wol erg droog gaat aanvoelen en er fijne woldeeltjes gaan vrijkomen. Het is dan tijd om het Perzisch tapijt een keer grondig te laten schoonmaken. Ondanks dat je er bijna geen vlekken en vervuiling op ziet zal het enorm opfrissen van een grondige reiniging. Doordat het fijne zand verwijderd zal worden is de kans dat de vezels slijten minder. Fijn zand zorgt er namelijk voor dat de vezels in het tapijt met elkaar gaan schuren. En dat zorgt ervoor dat het vloerkleed sneller zal slijten. Laat daarom ook je Perzisch tapijt eens in de twee jaar grondig reinigen door een specialist. Zij hebben de juiste producten en machines om ook dure en antieke tapijten te kunnen schoonmaken.

Perzische tapijten reinigen
Oosterse tapijten - Perzische tapijten laten reinigen

Complete grondige reiniging van alle soorten oosterse tapijten. Speciale behandelingen voor wollen en zijden tapijten. Incl. eigen haal en breng service.

Bekijk de mogelijkheden
Kerman - Kirman Perzisch handgeknoopt tapijt
geplaatst op 3 August 2020 in Oosterse tapijten
Offerte aanvragen