Marmer, herkomst en toepassingen in huis

Marmer is een erg bekend en vaak gebruikt materiaal en dat heeft ook zo zijn redenen. Marmer is een prachtige natuursteen die gebruikt kan worden voor vele toepassing in huis, en die je interieur een luxueuze uitstraling geeft. Benieuwd waarvoor je marmer kunt gebruiken? Hieronder geven we je tips!

De herkomst van marmer

Marmer is een natuursteen, die ontstaan is door kristallisatie van kalksteen. Marmer is dus ontstaan door een natuurlijk proces. Er zijn verschillende soorten marmer, soorten kunnen we onderscheiden zowel in kleur als in herkomst. Carerra marmer komt bijvoorbeeld uit Italië en Pentelikon marmer uit Griekenland. De naam “marmer” wordt in de bouwwereld ook wel eens gebruikt voor andere steensoorten. Zo is zwart marmer eigenlijk geen marmer, maar een andere zwarte natuursteen.

Waarom marmer in je huis een goed idee is

Ben je aan het verbouwen en weet je nog niet goed welke materialen je wilt gebruiken? Overweeg bij je keuze dan zeker marmer, want het gebruik van marmer heeft heel wat voordelen.

Een luxueuze, moderne en bijzondere uitstraling

Door marmer te gebruiken creëer je een moderne, luxueuze uitstraling in je interieur. Marmer heeft mooie kleurschakeringen die je interieur extra karakter geven. Marmer wordt door zijn luxueuze uitstraling vaak gebruikt in moderne interieurs en geeft je interieur die strakke, toch pittige uitstraling die tegelijk warmte en luxe uitstraalt!

Hoge slijtvastheid

Als je voor marmer kiest, dan kies je voor een duurzaam materiaal dat lang meegaat. Marmer is stevig en slijt niet snel. Na enige tijd kan de glans van marmer wel vervagen, maar in dat geval kan je polijsten. Door het polijsten van marmer, krijgt het marmer zijn glans terug.

Grote keuze aan kleuren

Marmer biedt een grote keuze aan kleuren, zo heb je wit marmer, rood marmer, blauw marmer en je kunt de kleuren ook met elkaar combineren. Daarnaast heeft marmer altijd een uniek patroon. Marmer wordt vaak in een modern interieur gebruikt, maar de variëteit van marmer zorgt ervoor dat er voor ieder interieur keuze genoeg is.

De toepassingen van marmer in je huis

Er zijn verschillende toepassing van marmer in je huis mogelijk en al deze marmertoepassingen geven je interieur stuk voor stuk een luxueuze en stijlvolle uitstraling.

Marmer in je vloer gebruiken

Dit is een toepassing die vaak gekozen wordt. Je kunt kiezen voor een marmeren vloer in de woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer, eigenlijk bijna overal. Een marmeren vloer geeft een mooie uitstraling aan je interieur. Kies voor marmer in je vloer als je wilt dat het marmer echt opvalt. Combineer het met warme accessoires om dynamiek in je interieur te brengen. Denk hierbij aan houten meubels, zachte, kleurrijke plaids, kussentjes, enzovoort.

Zo zorg je ervoor dat je marmer vloer blijft glanzen

Wanneer je kiest voor een marmeren vloer, dan moet je je vloer ook wel goed onderhouden. Marmer is een sterk en slijtvast materiaal, maar na een tijdje kan de glans van het marmer vloer verminderen. Hoe kan je het beste een marmeren vloer onderhouden? Het gewone onderhoud doe je eenvoudig door de vloer te stofwissen. Met stofwissen voorkom je dat er krassen ontstaan. In tegenstelling tot een stofzuiger.  Tevens kun je je marmeren vloer nat reinigen. Hiervoor zijn speciale producten verkrijgbaar.

Mocht na jaren van gebruik de vloer dof worden en is de glans er een beetje af dan kun je je marmeren vloer laten polijsten. Het reinigen en polijsten of kristalliseren van een marmeren vloer is een secuur en intensief werk. Het beste kun je dit over laten aan een specialistisch reiniger met ervaring in het onderhouden van natuursteen vloeren.

Marmer op de wanden

Je kan er ook voor kiezen om marmer op de wanden van je muur te gebruiken. Deze marmertoepassing wordt vaak gekozen voor de hal. Als je marmer op de wanden gebruikt dan moet je de rest wel liefst zo neutraal mogelijk houden, de marmeren zijn namelijk al opvallend genoeg. Het is altijd leuk om marmer te combineren met natuurlijke accessoires, in de hal kunnen dit bijvoorbeeld bloempotten zijn.

Marmer in je keuken

Er wordt ook steeds meer voor marmer in de keuken gekozen. Het marmer wordt dan voornamelijk gebruikt voor het aanrecht, maar ook marmeren vloeren kunnen zeker in de keuken. Marmeren keukenbladen zijn populair dankzij hun rustgevende en luxueuze uitstraling, maar ook omdat ze zo stevig zijn. Als je marmer in je keuken laat terugkomen, dan kan je dit combineren met marmeren accessoires, zoals een marmeren kom of snijplank. Zorg er wel voor dat het marmer dan enkel in accenten aanwezig is. Als je vloer, muur, aanrecht en accessoires in marmer hebt, dan kan je al snel het tegengestelde effect creëren. Te veel marmer zal je keuken juist drukker maken. Als je marmer in je keuken gebruikt, dan kan je dus het best de rest van je interieur rustig houden. Pas dan komt het marmer volledig tot zijn recht!

Marmer in je badkamer

Marmer wordt ook vaker gezien in badkamers en dat is helemaal niet zo gek. De badkamer is de kamer waar je het meest verlangt naar rust (naast je slaapkamer dan). In de badkamer neem je vaak een momentje voor jezelf en marmer helpt je tot rust komen. Kies voor een prachtige marmeren vloer of combineer een neutrale vloer met mooie marmeren badkamermeubels, zoals een marmeren wastafel en/of een marmeren bad.

Marmer in je woonkamer

Ook in je woonkamer kan je marmer verwerken. Buiten marmeren vloeren kan je bijvoorbeeld kiezen voor een marmeren schouw. Een marmeren schouw is minder opvallend, maar geeft je interieur toch prachtige marmeren accenten. Je kan er ook gewoon voor kiezen om marmer enkel in je meubels te laten terugkomen als je wilt dat het marmer niet te sterk aanwezig is, maar je interieur toch een stijlvolle uitstraling heeft. Zo zijn er marmeren tafels, marmeren vazen, bijzettafels, enzovoort.

Marmer in je slaapkamer

Marmer kan ook in je slaapkamer gebruikt worden, marmer is zelfs ideaal voor je slaapkamer omdat het rust uitstraalt en dat is exact het gevoel dat je in je slaapkamer wilt creëren. Ook hier kan je kiezen voor een marmeren muur of een marmeren vloer. Als je enkel marmeren accenten wilt, dan is een marmeren nachtkastje erg leuk of een marmeren klok of lampje.

Een marmeren trap

Marmer wordt ook vaak gebruikt voor de trap. Een marmeren trap kunnen mensen vaak al meteen bewonderen wanneer ze binnenkomen en geeft je woning meteen een luxueuze uitstraling.

Hoe combineer je marmer het best?

Je bent het zeker; je wilt absoluut marmer in je interieur verwerken want je vindt marmer gewoonweg prachtig! Nu vraag je jezelf wel af hoe je marmer het best kunt combineren. Hieronder vind je enkele tips!

Hou de rest zo neutraal mogelijk

Marmer is een prachtig materiaal die bedoeld is om in het oog te springen. Door zijn uniek patroon is marmer erg opvallend, om marmer beter tot zijn recht te laten komen kan je marmer dus beter combineren met neutrale accessoires of neutrale kleuren. Kies je bijvoorbeeld voor een marmeren vloer, dan kan je gewoon een witte of grijze muur kiezen (afhankelijk van het kleur marmer dat je kiest).

Combineer met natuurlijke materialen

Marmer valt ook mooi te combineren met natuurlijke materialen. Dit is voornamelijk een aanrader voor zij die houden van een warmer interieur, maar toch marmer willen gebruiken. Combineer een marmeren muur bijvoorbeeld met een houten vloer en creëer een gezellige sfeer in je interieur. Heb je een marmeren vloer? Dan kan je een tapijt in een natuurlijk kleur gebruiken om je interieur meer warmte te laten uitstralen. Ook natuurlijke accessoires kunnen een groot verschil maken!

Marmeren vloer reinigen en polijsten
geplaatst op 10 januari 2021 in Natuursteen reinigen
Offerte aanvragen