Meubelstoffen informatie & onderhoud

Het kiezen van de juiste stoffen meubels is afhankelijk van smaak, leefstijl, gezinssamenstelling en woonsituatie. Wanneer men kiest voor stoffen meubels is dat vaak ook omdat het behaaglijk en warm aanvoelt. Er zijn vele soorten meubelstoffen vervaardigd van verschillende soorten vezels. Die elk hun unieke eigenschappen en voordelen hebben. Stoffen meubels zijn goed te onderhouden. In dit artikel meer informatie over de verschillende mogelijkheden en hoe stoffen meubels te onderhouden.

Inhoudsopgave

 1. Natuurlijke vezel
 2. Synthetische vezel
 3. Gemengde vezel
 4. Type weefsels
 5. Algemene informatie meubelstoffen
 6. Onderhoud Meubelstoffen
 7. Dagelijks onderhoud
 8. Periodiek onderhoud
 9. Grondige dieptereiniging
 10. Hulp bij ongelukjes

Drie groepen meubelstoffen

 1. Natuurlijke vezels
 2. Synthetische vezels
 3. Combinatie van een beide

Natuurlijke vezel

Wol, katoen, mohair, zijde en linnen zijn enkele voorbeelden van natuurlijke vezels. Het bewerken van natuurlijke vezels kost veel energie. Waardoor deze stoffen in de aanschaf wat duurder zijn. Maar daar tegen overstaat dat deze stoffen warmer en comfortabeler aanvoelen. Natuurlijke vezels zijn hol en om die reden kunnen ze (on)gewenste kleurstoffen goed opnemen.

Wol:

 • Wol wordt gemaakt van schapenhaar. Wol voelt warm en behaaglijk aan. Het vet uit de vacht van de schaap, afkomstig uit de talgklieren,  noemen we wolvet of lanoline. Wolvet zorgt ervoor dat de wol op een natuurlijke manier beschermt wordt tegen vuil en vlekken.

Katoen:

  • Katoen wordt gewonnen uit het vruchtpluis van de katoenplant. Na het plukken en het verwijderen van de zaden, wordt het katoen gesponnen, waarna het verwerkt kan worden. Katoen heeft van nature een draaiing in de vezel zitten, waarvan een klein stukje vezel geen schubben heeft. Wanneer het materiaal nat wordt, wordt het juist sterker. Katoen is niet zo makkelijk te vervormen als wol. Het product is van oorsprong een beetje dof, de glans ontstaat door de lichtinval. Katoen is goed te bewerken, maar verschiet van kleur door lichtinval. Doordat katoen goed absorbeert is het verwijderen van vlekken en vuil soms moeilijk.

 

Mohair:

 • Mohair wordt gemaakt van het haar van de angorageit en is de meest duurzame dierlijke vezel. De wol van een angorageit groeit ongeveer 2 centimeter per maand. Daarom wordt de angorageit twee maal per jaar (in april en oktober) geschoren en levert ongeveer 3,5 tot 4,5 kilogram wol per schering op. De ruwe mohair is goed te spinnen, uitstekend te verven en glanst als zijde. Mohairvezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid. De vezels zijn zeer elastisch. De kleurechtheid en kreukherstellend en vuilafstotend vermogen zijn enkele van de meest bekende kenmerken. De laatste eigenschap is te danken aan het vetgehalte van de vezels.
Mohair van de angora geit
Mohair wordt vervaardigd van de wol van de angora geit.

Zijde:

 • Natuurzijde wordt gemaakt uit het coconspinsel van de zijderups. Zijde is de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat. De zijdeteelt stamt uit China, waar men al in de oudheid ontdekte hoe deze vlinder te kweken was. Een zijdedraad is 300 tot 900 meter lang en ongeveer 10 micrometer dik. Ongeveer 5000 cocons zijn nodig om 1 kilogram zijde te maken.
meubelstoffen van zijde - cocon van zijderups
Zijde meubelstoffen worden gemaakt van de cocon van de zijderups.

Linnen:

 • Linnen is een zeer sterke, plantaardige vezel die voortkomt uit de bast van een vlasplant. Door zijn lange vezelstructuur en hoge gehalte aan wasachtige bestanddelen heeft linnen een mooie glans. Vlas heeft een mindere draaiing dan katoen. De structuur is grover en heeft verdikkingen. Linnen is nog sterker dan katoen en heeft nog meer kreukvorming.

Synthetische vezel

Nylon, polyester, acryl en polyamide zijn enkele voorbeelden van synthetische vezels. Deze kunstmatige stoffen zijn vaak van zeer hoge kwaliteit en slijtvast waardoor het jaren mee kan gaan. Ook zijn ze minder gevoelig voor verkleuring door zonlicht. Synthetische vezels zijn gemakkelijk te verven waardoor er een enorme keuze in kleuren en uitstraling is.

 • Een stof gemaakt van acryl heeft veel overeenkomsten met een wollen stof. Het voelt natuurlijk en zacht aan maar is sterker en slijtvaster dan wol. Het vervaardigen van acryl is goedkoop waardoor het een goede vervanging van wol kan zijn. Doordat acryl een gesloten vezel structuur heeft is het gemakkelijk in het onderhoud en zullen vlekken goed te verwijderen zijn.
 • Polyamide of nylon is ijzersterk, kreukvast en erg slijtvast. Deze vezels worden vaak gebruikt in combinatie met natuurlijke vezels om de stof te versterken.
 • Polyester vezels zijn kleurvast en slijtvast. Deze vezels worden daarom in combinatie met andere vezels gebruikt.

Een synthetische stof die veel gebruikt wordt voor het vervaardigen van meubels is microvezel.

Een stof gemaakt van microvezel heeft de eigenschappen van een natuurlijke vervaardigde meubelstof. Het voelt licht, warm en comfortabel aan. Zeer slijtvast en makkelijk te onderhouden. Een mooi voorbeeld van een microvezel stof is Alcantara. Een fluweelachtige stof die aanvoelt als nubuck. Een bankstel bekleed met Alcantara blijft heel lang mooi en is oersterk.

Alcantara wordt niet alleen gebruikt voor het maken van stoffen meubels. Maar ook voor het bekleden van wanden en plafonds in bijvoorbeeld luxe jachten.

Polyester:

 • Polyester is een gladde, ronde vezel waarin vaak al kleine zwarte puntjes voorkomen. Bij het afknippen van de vezel zal op deze plaats de vezel platter worden. Polyester wordt veel gebruikt als mengvezel bij katoen, wol en viscose.

Nylon:

 • Nylon is een afvalproduct van ruwe olie. Het is een zeer sterk materiaal en wordt vaak verwerkt met katoen of touw. Wanneer het materiaal warm wordt gaat het plakken. Nylon heeft weinig last van water en is goed te verven.

Acryl:

 • De acrylvezel is in verschillende doorsneden te vinden: de ronde vorm, de boonvorm, de haltervorm en de gelobde vorm. Bij de drie laatste vormen is een schijnlumen aanwezig. Vaak vertonen de vezels ook spleetjes in de lengterichting.

Polyamide:

 • Polyamide bestaat meestal uit een rechte vezel, die eventueel gematteerd kan worden. Er bestaat ook een getextureerde vezel. Deze vezel heeft een grotere elasticiteit en is volumineuzer. Polyamide wordt, gemengd met wol, veel gebruikt in gordijnen en meubelbekleding.

Gemengde stoffen

Veel stoffen worden vervaardigd uit zowel natuurlijke vezels als synthetische vezels. Op deze manier worden de goede eigenschappen van beide gecombineerd. Afhankelijk van de verhouding synthetische en natuurlijke vezels is het mogelijk prachtige sterke, slijtvaste stoffen te vervaardigen die voor jaren plezier zorgen. Veelal zeer goed te onderhouden.

Platweefsels, Lusweefsels en Poolweefsels

Ook het uiterlijk van een stof is onder te verdelen in drie groepen. We spreken over platweefsels, lusweefsels en poolweefsels.

 • Een platweefsel is een stof waarvan het oppervlak geen structuur of reliëf vertoont. Door de samenstelling van het weefsel, manier van afwerking en de kleuring kunnen platweefsel stoffen totaal verschillende uitstralingen hebben.
 • Een lusweefsel is een stof die bestaat uit lusjes. Veelal zijn deze stoffen zeer slijtvast.
 • Een poolweefsel is een stof wat aan de bovenkant bestaat uit pooltjes of opengesneden lusjes. De manier van afwerking bepaald in grote mate de uitstraling van een poolweefsel gestoffeerde meubel.

Algemene informatie

Wat u altijd over stoffen moet weten ongeacht welk materiaal u kiest:

 • Laat huisdieren niet op een stoffen bekleding liggen en niet krabben aan de stof.
 • Stoffen kunnen onder invloed van licht verkleuren. Vooral felgekleurde en donkere stoffen lijden hier het meest onder. Daarom is het beter de meubels niet in direct zonlicht te plaatsen.
 • Spelende kinderen met gespen en schoenen aan op de bank kunnen de stof beschadigen.
 • Verwijder vlekken op de juiste manier. Nooit met wasmiddelen of agressieve reinigingsmiddelen.
 • Alles in huis is onderhevig aan vuil worden. Regelmatig eenvoudig onderhoud is gemakkelijk van een stoffen bank maar ook noodzakelijk.

Onderhoud meubelstoffering:

Goed en regelmatig onderhoud van de meubelstof verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat u jaren lang plezier heeft van uw stoffen meubels zonder frustratie over vlekken en vervuiling.

Het onderhoud kunnen we verdelen in drie fases:

 1. Dagelijks / wekelijks onderhoud
 2. Periodiek onderhoud
 3. Complete dieptereiniging

Dagelijks onderhoud

Het dagelijks onderhoud of wekelijks onderhoud is het stofzuigen van de stoffen meubels. Het beste kan dit gedaan worden met een ronde borstelmond op de stofzuiger. Wanneer het gaat om een poolweefsel stoffering dan met de vleug mee zuigen. Door het stofzuigen wordt het losse vuil verwijderd. Los vuil wat tussen de vezels zit kan een schurende werking hebben waardoor de stof sneller slijt.

TIP: Eventuele losse draden of lusjes niet afknippen maar met een naald terug in de stof doen.

Periodiek onderhoud

Meubelstoffen worden meestal in de loop der tijd smoezelig door langzaam opgebouwd vuil. Dit vuil is meestal huidvet. De stof raakt in de loop ter tijd verzadigd met huidvet en wordt daardoor plakkerig. Waardoor het nog meer vuil op die plaatsen opneemt en op een gegeven moment zien de meubels er vies uit.

De frequentie van het periodiek onderhoud is afhankelijk van de gezinssamenstelling en gewoontes. Bij een normaal huishouden waarbij de stoffen meubels dagelijks gebruikt worden raden wij aan minimaal één keer per maand onderhoud te doen.

Gebruik voor het periodiek onderhoud de “Vlekkenblusser”. Een uniek product op koolzuurbasis. Spuit wat van de vlekkenblusser op een vochtige badstof handdoek. Maak hiermee vooral de leuningen, hoekjes van de leuningen en de gedeeltes waar met het hoofd tegen gezeten wordt schoon. Wrijf rustig, zonder hard te duwen, over de stof. Wanneer de stof een vleug heeft dan met de vleug mee. De handdoek zal smoezelig worden. Gebruik dan een ander deel van de handdoek om het eventueel te herhalen. Normaliter wanneer dit onderhoud maandelijks gedaan wordt zal de hoeveelheid vervuiling minimaal zijn.

TIP: wanneer er regelmatig met een spijkerbroek op een stoffen bank gezeten wordt kan de stof verkleuren. Dit is eenvoudig te verhelpen door regelmatig de zitvlakken schoon te maken met “Grease&Oil”. Breng wat Grease&Oil aan op een vochtige handdoek en ga er rustig mee over de zitvlakken. Gebruik naderhand een vochtige schone handdoek zonder product om de stof lichtjes na te wrijven.

Grondige schoonmaak

Afhankelijk van het gebruik en de gezinssamenstelling is een grondige dieptereiniging van de stoffen meubels nodig eens in de drie tot vijf jaar. De stoffering lijkt misschien niet echt vuil toch zal het niet meer schoon zijn. Het is inmiddels smoezelig geworden van het afgeven van kleding, transpiratie, huidvetten en hier en daar vlekjes. Dieper verborgen in de bank kan er vervuiling zitten van de huisstofmijt. Uit hygiënisch oogpunt is het daarom verstandig de stoffering grondig en diep te laten reinigen.

Grondige dieptereiniging meubelstoffering
Grondige dieptereiniging van stoffen meubels is noodzakelijk eens in de drie tot vijf jaar.

Het beste is om een complete reiniging te laten doen door een professionele meubelreiniger. Een gespecialiseerd meubelreiniging bedrijf heeft de juiste apparatuur en weet precies met welke reinigingsmiddelen ze de stoffering mogen schoonmaken. Ook kunnen zij de stof speciaal behandelen tegen huisstofmijt en een nieuwe vuilwerende laag aanbrengen.

De stoffen meubels zijn na z’n grondige reiniging weer zo mooi als een nieuw bankstel.

Waarschuwing: zelf reinigen kan een optie zijn. Bedenk wel dat meubels schoonmaken een vak is. Ook al kunt u een machine huren dan wil het niet zeggen dat u de meubels er echt schoon mee krijgt. Pas ook op met de standaard aangeboden meubelreiniging producten. Slechte ervaringen met stoffen meubels komen meestal voort uit het zelf verkeerd reinigen.

Een ongelukje zit in een klein hoekje

Wat nu te doen als er een ongelukje gebeurd op de stoffen meubels. Ten eerste blijf rustig. Het verwijderen van de vlek hangt echt af niet van een paar minuten.

Vlekken ontstaan door het morsen van bijvoorbeeld koffie, thee, melk, frisdrank of wijn maar ook ijs, pudding of andere stevige substanties.

Volg dan de volgende stappen:

 • schep of dep zoveel mogelijk van het geknoeide vocht weg. Bij een wat stevige substantie kan dit eenvoudig met een lepel. Wanneer het om een vloeistof gaat dan gebruikt u hiervoor absorptie papier. Eenvoudig op de vlek leggen, wachten tot het papier is verzadigd. En opnieuw doen.
 • wanneer absorptie papier niks meer doet, dan neemt u een natte goed uitgeknepen theedoek en leg deze op de vlek. Druk zachtjes op de theedoek. Een natte theedoek zal toch nog wat van de geknoeide vloeistof absorberen.

TIP: Gebruik nooit wasmiddelen en afwasmiddelen. Deze maken de vlek alleen maar groter en er ontstaan nadien kringen in de stoffering. Bij het verwijderen van een rode wijnvlek geen zout of witte wijn gebruiken.

 • gebruik nu de “vlekkenblusser” voor het verder verwijderen van de vlek. Vernevel wat vlekkenblusser op de vlek en gebruik een schone vochtige theedoek om het vuil te verwijderen. Door het koolzuur wat in de vlekkenblusser zit zal het vuil naar boven komen en makkelijk te verwijderen zijn.
 • mocht de vlek nog niet geheel weg zijn herhaal dan de behandeling met de vlekkenblusser twee tot drie maal.

Olie en smeervlekken:

Wanneer er een vlek is ontstaan op de stoffering van olie of smeer gebruik dan Grease&Oil. Volg de instructies op de spuitbus en ook deze vlekken zullen eenvoudig te verwijderen zijn.

Grootmoeders advies:

Ondanks het volgen van bovengenoemde stappen kan het zijn dat de vlek niet of niet volledig verwijderd is.  Het beste kunt u dan advies vragen bij een specialistisch meubelreiniging bedrijf. Zij kunnen u het beste vertellen wat de mogelijkheden zijn. En wanneer er geen mogelijkheden zijn om het zelf weg te halen kunnen zij vaak wel nog een oplossing bieden.

De goed bedoelde “Oma weet raad” adviezen en tips bieden zelden een goede oplossing. Erger nog ze maken vaak het probleem alleen maar groter. De stoffering van de bank kan verkleuren en beschadigen door verkeerd gebruik van allerlei reinigingsmiddelen. Met als gevolg een hoop ergernis en stoffen meubels die er alleen maar vuiler en vlekkeriger uit gaan zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meubelstoffen informatie en onderhoud
geplaatst op 26 November 2017 in Meubel onderhoud & reiniging
Offerte aanvragen