Tapijt heeft een gunstig effect op allergie en astma.

Het hebben van een allergie is een complexe aandoening die vaak niet ontstaan is door één aanwijsbare reden. Wat vaststaat is dat tapijt zelf geen allergische reactie of astma veroorzaakt! In tegendeel het blijkt vaak dat mensen die tapijt in hun woning hebben minder vatbaar zijn voor allergieën.

Allergische reacties en CARA kunnen worden verminderd in huis. In dit artikel leggen wij u uit wat huisstofmijt is en wat u kunt doen om het binnenmilieu in huis te verbeteren.

Tapijt zorgt voor schonere lucht in huis.

Onderzoek van de Duitse Allergie en Astmabond (DAAB) uit 2005 wijst uit dat tapijt de concentratie van fijne stofdeeltjes in de lucht aanzienlijk verlaagt. Het gehalte aan fijne stofdeeltjes in ruimten met tapijt is maar liefst 50% lager dan in ruimtes met een harde vloer.

Tapijt houdt namelijk ronddwarrelend vuil vast, waardoor de lucht niet alleen vrij blijft van stofdeeltjes maar ook van andere verontreinigende stoffen zoals onder andere allergenen, die aan deze fijne stofdeeltjes kunnen vastzitten.

Allergenen, huisstofmijt in huis.

Allergische reacties en CARA-klachten zoals astma zijn vaak gerelateerd aan de specifieke omstandigheden in de woning. Huisstofmijten, schimmels of huisdieren zijn voornamelijk de veroorzakers van allergenen binnenshuis. Allergeen materiaal bestaande uit kleine stofdeeltjes kan zich verzamelen in stoffen zoals gordijnen, kussens, meubels, matrassen en tapijt. Voor de meeste mensen is een normaal gehalte aan stof geen enkel probleem maar voor carapatiënten en mensen met een overgevoeligheid voor de uitwerpselen van huisstofmijt wel. Op een harde ondergrond blijven losse stoffen zoals allergeen materiaal los liggen en kan dwarrelen in de lucht. Waardoor het ingeademd wordt. En dit kan allergische klachten veroorzaken of verergeren.

Tapijt heeft de prettige eigenschap dat het stof vasthoudt. Wanneer het tapijt regelmatig gestofzuigd wordt, het liefst twee keer per week, zullen de stofdeeltjes geen gevolgen hebben voor de gezondheid. Tapijt heeft dus voordelen ten opzichte van harde vloerbedekkingen.

Tapijt, geen goede habitat voor huismijt

Huisstofmijt

De grootste hoeveelheden mijten zitten in gestoffeerd meubilair en bedden en dus niet zozeer in tapijt. Huisstofmijt voedt zich namelijk met huidschilfers en komt dus het meest voor op materialen waarmee huidcontact is.

Goed stofzuigen van gestoffeerde meubels en de matrassen kan een huismijtenprobleem voorkomen. Bij  teveel mijten is alleen stofzuigen niet voldoende en is een grondige reiniging met een speciaal reinigingsmiddel nodig.

Huisstofmijten gedijen het beste bij temperaturen van 20-30 ºCelsius en een hoge luchtvochtigheid van 65-80%. Een droog binnenklimaat door goede ventilatie bestrijdt de huismijt het beste.

Daarom zal tapijt in het algemeen geen goede habitat zijn voor huisstofmijt omdat de luchtvochtigheid in tapijt doorgaans relatief laag is.

Tapijt heeft geen schadelijke stoffen.

Wanneer u een tapijt aanschaft met het GUT keurmerk dat heeft u een tapijt dat is getest op schadelijke stoffen. Het GUT keurmerk is herkenbaar aan het groene logo. Bij de vervaardiging van dit tapijt is rekening gehouden met gezondheids- en ecologische aspecten. Alle vooraanstaande tapijtfabrikanten, waaronder vrijwel alle Nederlandse bedrijven, zijn lid van de GUT.

Tapijt is hygiënisch en goed te reinigen.

Vaak wordt gedacht dat tapijt minder hygiënisch is dan een harde vloer maar dat is onjuist. Wanneer tapijt regelmatig wordt gestofzuigd en op de juiste manier wordt gereinigd en onderhouden dat is het juist een zeer hygiënische keuze als vloerbedekking.

Goed stofzuigen is het halve werk. Van tapijt kunt u heel lang plezier hebben. Wij raden u daarom aan het tapijt minimaal twee keer per week te stofzuigen. Het liefst met een stofzuiger met een borstel zuigmond. De grootste vijand van tapijt is los vuil zoals zand.

Vlekken en kleine verstoringen kunt u in de meest gevallen verwijderen met lauw water en een microvezel doek.

Vaste zachte vloerbedekking, tapijt, kunt u het beste professioneel laten reinigen eens in de twee of drie jaar. Afhankelijk van de gezinssamenstelling en of u huisdieren heeft. Een goede tapijtreiniger gebruikt niet teveel chemicaliën en niet te veel water.

Een hoogpolig los vloerkleed kunt u het beste jaarlijks laten reinigen. Zodat eventuele gezondheidsproblemen van de huisstofmijt worden voorkomen. Wilt u weten wat het reinigen van tapijt of vloerkleed kost. Vraag dan vrijblijvende een offerte aan.

Binnenmilieu en tapijt
geplaatst op 21 October 2017 in Binnenmilieu
Offerte aanvragen