Tapijt reinigen – zelf doen of laten doen?

Wanneer het tapijt na verloop van tijd vuil wordt en vlekken vertoond kun je ervoor kiezen zelf je tapijt te reinigen. Veelal wordt er dan voor gekozen om een machine te huren bij de bouwmarkt of de woninginrichter. De verkoper zal er goed bedoeld de nodige producten bij verkopen waar u het tapijt mee kunt schoonmaken. Uiteraard zijn de verhuurde machines en producten niet te vergelijken met hetgeen een professioneel tapijtreinigingsbedrijf gebruikt. Maar wanneer het budget het niet toe laat of het tapijt is te goedkoop geweest om het te laten reinigen kan zelf het tapijt reinigen een oplossing zijn. Andere kiezen ervoor het tapijt zelf schoon te maken met een stoomreiniger. Maar dat is echt niet verstandig. U kunt hiermee het tapijt onherstelbaar beschadigen.

Tapijt reinigen met een stoom apparaat raden wij ten zeerste af. Er is grote kans dat het tapijt onherstelbaar beschadigd wordt. Stoomreinigers zijn goed voor de badkamer tegels maar NIET voor tapijt en meubelstoffen.

Tapijt reinigen woonkamer dieptereiniging
Tapijt reinigen VOOR

Tapijt reinigen laten doen

Wanneer u bij de aanschaf van tapijt gekozen heeft voor een goede kwaliteit en het tapijt in de loop der jaren vuil is geworden en vlekken vertoond,  is het verstandig het tapijt te laten reinigen door een vakman. Zeker wanneer het tapijt gemaakt is van natuurlijke materialen zoals wol of katoen. Natuurlijke vezels vragen een andere manier van schoonmaak als synthetische vezels. En het zou echt zonde zijn als u het tapijt zelf gaat schoonmaken met verkeerde producten waardoor het onherstelbaar beschadigd kan raken.

Tapijt gemaakt van wol, katoen of andere natuurlijke materialen kunt u beter nooit zelf reinigen. De huur apparatuur en de aangeboden producten zijn hiervoor niet geschikt.

Wanneer u het tapijt laat reinigen door een professioneel bedrijf dan zullen zij kiezen voor de juiste reinigingsmethode en producten. U mag er dan op vertrouwen dat het tapijt op een goede manier gereinigd wordt zonder gevaar op beschadigingen, verkleuringen of krimp.

Tapijt reinigen woonkamer
Tapijt reinigen NA

Tapijt reinigen de methode

Er zijn diverse methodes waarop tapijt gereinigd kan worden. Echter wanneer het gaat om een grondige dieptereiniging is er maar één methode echt geschikt. En dat is tapijt reinigen volgens de sproei-extractie methode. Hierbij wordt water vaak in combinatie met een reinigingsproduct in het tapijt geïnjecteerd en tegelijk wordt het vuil eruit gezogen. In principe wordt het tapijt gespoeld waarbij de vervuiling direct wordt weggezogen. Het is een natte methode van tapijt reinigen. Toch is in de meeste gevallen de droogtijd vaak niet langer dan 2 tot 6 uur. Dit is afhankelijk van de vervuiling en de kwaliteit van de gekozen apparatuur.

Er zijn enkele varianten op de sproei-extractie methode: roterende sproei-extractie, sproei-extractie in combinatie met koolzuur en sproei-extractie met de Truckmount.

Er zijn ook diverse andere methodes voor het reinigen van tapijt zoals poeder methode of de bonnet methode. Deze methodes zijn vaak goedkoper en worden veelal gebruikt voor een tussen opfris beurt maar zijn niet geschikt voor een grondige dieptereiniging.

Het kiezen van een professioneel tapijtreinigingsbedrijf

Wanneer u op zoek gaat naar een professioneel tapijtreinigingsbedrijf zult u merken dat de keuze groot is. Er worden verschillende systemen aangeboden en er kunnen behoorlijke prijsverschillen zijn.

Onze tips wanneer u op zoek gaat naar een tapijtreinigingsbedrijf:

  • Wat zijn de recensies en vertellen andere klanten
  • Krijgt u een schriftelijke (post of email) offerte met uitleg over de werkwijze en een duidelijke prijs
  • Zijn er vragen gesteld over het materiaal, vlekken of andere bijzonderheden
  • Is de prijs inclusief materialen, producten, voorrijkosten en btw
  • Welke garantie wordt er gegeven
  • Wanneer u dit wenst komen ze dan eerst aan huis voor een offerte
  • Hebben ze een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering
  • Krijgt u een nota met btw
  • Voelt het betrouwbaar

Wat kost tapijt reinigen?

Wanneer u goede kwaliteit en service verwacht dan zal de prijs ook redelijk moeten zijn. Goed materiaal, een bedrijfsauto en vakkundig personeel kosten nu eenmaal geld. U mag van een professioneel tapijtreinigingsbedrijf verwachten dat ze met goed materiaal komen en opgeleide nette vakmensen. Een complete tapijtreiniging van bijvoorbeeld een woonkamer is al gauw een paar uur werk. Dit zal voor een deel afhankelijk zijn van de vervuiling, vlekken en of er bijzonderheden zijn. Overweeg daarom goed bij het vergelijken of de prijs redelijk is conform u verwachtingen en voor het werk wat geleverd dient te worden.

Is uw tapijt toe aan een grondige dieptereiniging neem dan contact op met onze klantenservice tijdens werkdagen tussen 08.30 en 17.30 uur of mail ons. Wij helpen u graag aan een mooi schoon en fris tapijt.

Tapijt reinigen Tapijt schoonmaken
geplaatst op 26 augustus 2018 in Tapijtreiniging
Offerte aanvragen