De juiste vloer kiezen.

Een vloer bepaald voor een groot deel de sfeer in huis. Een vloer moet passen bij jou, de gezinssamenstelling, je leefstijl en je interieur.  Een vloer mag ook praktisch zijn en gemakkelijk te onderhouden. Wie op zoek is naar een nieuwe vloer heeft veel keuzes. Van materiaal en type tot afwerking en kleur. Maar ook waar komt de vloer te liggen.

Vloeren kiezen?

Er zijn zeer veel mogelijkheden bij het zoeken naar een nieuwe vloer. Vloeren zijn er voor elk budget en elke smaak. Van zachte vloerbedekking tot een mooie keramische tegelvloer. Hieronder beschouwen we 5 soorten vloeren, hun kenmerken en de voor en nadelen per type vloer.

1 Hout

Houten vloeren zijn zeer duurzaam. Ze gaan een leven lang mee. Heb je eenmaal voor een bepaald type houten vloer en afwerking gekozen dan is dat wel definitief. Een houten vloer is makkelijk te onderhouden. En wanneer er beschadigingen ontstaan zijn deze te verwijderen door ze weg te schuren. Enkele nadelen kunnen zijn dat een houten vloer gehorig is en kan verkleuren. De trend momenteel in houten vloeren is extreem licht of juist een extreem donkere en verweerde vloer.

Houten vloer schoonmaken

2 Tegels

Tegels zijn overal in huis toepasbaar. Tegels zijn er in vele soorten, kleuren en maten. Afhankelijk van de samenstelling en het bakproces kunnen tegels gemaakt worden met verschillende uitstralingen en sterktes. Hierdoor zal er ook verschil zijn in het gebruiksgemak en het onderhoud. Een tegelvloer is zeer makkelijk te onderhouden.

Veel voorkomende tegelsoorten zijn: terracottategels, volkeramische tegels, Faience en dubbel hard gebakken tegels.

Keramische tegelvloer schoonmaken

3 Tapijt

Tapijt is er in vaste vloerbedekking of tegels. Tapijt voelt lekker warm aan en is geluiddempend. Tapijt kan vervaardigd zijn van synthetisch samengestelde vezels of van natuurlijke vezels en uiteraard mengsels van beide. De keuze van het materiaal zal in grote mate bepalen hoe duurzaam het tapijt is en hoe makkelijk te onderhouden. Een misvatting over tapijt is dat men er allergisch voor kan zijn zijn of dat het slecht is voor mensen met huisstofmijt allergie. In tegendeel. Onderzoeken hebben uitgewezen dat allergie voor tapijt niet bestaat (GUT-keurmerk). Ook heeft onderzoek uitgewezen dat tapijt helemaal geen ideale broedplaats vormt voor huisstofmijt.

Tapijt reinigen woonkamer

4 Linoleum & vinyl

Zowel linoleum & vinyl vloeren zijn duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en geluiddempend. Een nadeel van vinyl is dat het bij beschadiging niet te repareren is. Linoleum is verkrijgbaar in tegels, maar ook in stroken of banen en in tal van vormen, kleuren en motieven. Zo is de betonlook de laatste jaren erg populair.

Linoleum vloeren zijn minder geschikt voor natte ruimtes en kan het beste gelegd worden door een vakman.

Linoleum vloer reinigen woonkamer

5 Gietvloeren

De laatste jaren wordt er steeds vaker gekozen voor gietvloeren. Voordelen zijn dat gietvloeren hygiënisch en onderhoudsvriendelijk zijn. Een polyurethaan gietvloer is speciaal ontwikkeld voor in woningen. Het is goed bestand tegen krassen en zal niet gauw gaan scheuren. Een ander voordeel is dat dit type vloer enigszins geluiddempend werkt.

Steentapijt of grindvloer is een andere vorm van naadloze vloeren. Een grindvloer bestaat uit kleine grindkorrels die in vele kleuren verkrijgbaar zijn en die worden gebonden in een epoxy kunsthars. Deze vloeren werken geluiddempend en zijn vrij gemakkelijk in het onderhoud.

Grindvloer schoonmaken Nederland

Onderhoud & advies:

Bij het juiste onderhoud en gebruik van schoonmaakmiddelen zijn de meeste vloeren gewoon goed schoon te maken. Veel leveranciers van vloeren bieden ook producten aan wat zij aanbevelen. Bij de juiste toepassing zal het schoonmaken snel, gemakkelijk en goed gaan. De meeste problemen ontstaan vaak door de goed bedoelde “oma” adviezen. Voor het beste advies over onderhoud kunt u het beste de vakman raadplegen. Iemand die dagelijks bezig is met het specialistisch reinigen van vloeren.

 

Linoleum vloer reinigen woonkamer
geplaatst op 19 November 2017 in Mooi Wonen Inspiratie
Offerte aanvragen