7 redenen om je tapijten tijdens de grote voorjaarsschoonmaak te laten reinigen

Eindelijk is het voorjaar aangebroken! De eerste bloemen komen uit, de zon begint weer langer te schijnen. Voor iedereen een fijne tijd. Het begin van de lente is voor veel mensen de tijd van het jaar dat de we een grote voorjaarsschoonmaak houden. Nu het weer warmer wordt, dwingt de natuur ons om de deuren en ramen te openen om de frisse lucht en de zon in ons huis te verwelkomen. Instinctief hebben we weer zin in activiteiten. Schoonmaken lijkt een van de eerste dingen die we willen doen. Ook de vloeren en tapijten nemen we onderhanden, omdat hier de hele winter veel vuil in terecht is gekomen.

Tapijt reinigen of schoonmaken na de winter

Vooral tapijten kunnen er vuil uitzien na de winter. In veel huizen is het begin van de lente de gebruikelijke tijd om professionele tapijtreiniging’s hulp in te schakelen. Tapijten zijn dure investeringen en de meeste tapijtfabrikanten adviseren om ze minstens één keer per jaar professioneel te laten schoonmaken. De lente is bij uitstek de tijd om je tapijten te laten reinigen.

Natuurlijk kunnen we onze tapijten ook op een ander tijdstip dan het begin van de lente laten reinigen. De voorjaarsschoonmaak is echter een traditie die velen van ons na aan het hart ligt, niet alleen vanwege de hygiëne, maar ook vanwege de culturele en zelfs religieuze betekenis ervan.

De betekenis van de lenteschoonmaak

Onze lenteschoonmaak traditie hebben we overgenomen van onze voorouders uit Europa, die op hun beurt weer beïnvloed werden door Perzische, Joodse en volgens sommigen zelfs Chinese gebruiken. In deze oude culturen valt het begin van de lente min of meer samen met het begin van het nieuwe jaar. Voor hen is de voorjaarsreiniging, wanneer het huis van boven naar beneden en van buiten naar binnen zeer grondig wordt schoongemaakt, een ritueel voor de zuivering van lichaam en ziel ter voorbereiding op het nieuwe jaar dat voor hen ligt. Hoe dan ook, wat het seizoen ook is, je tapijt minstens één keer per jaar laten reinigen is één manier om je gezondheid te beschermen en je tapijten en vloerbedekking te beschermen.

Huisstofmijt wat is dat?

Tapijt reinigen of schoonmaken: verlenging van de levensduur

Je vloerbedekking en tapijten kosten veel geld, dus waarom zou je ze niet in topconditie houden? Stof en vuildeeltjes hebben scherpe randen die tapijtvezels kunnen snijden, waardoor ze er rafelig en levenloos uit gaan zien. Laat je vloerkleed schoonmaken of reinigen om dit soort schade te voorkomen en de levensduur van je tapijt te verlengen.

Hoe houd je je tapijt en vloerbedekking schoon?

Er zijn een aantal manieren om slijtage aan je tapijt te minimaliseren. Hier volgen enkele algemene hygiëne tips:

 1. Draag geen schoenen in huis, vraag je gasten om hun schoenen uit te trekken
 2. Gebruik welkomstmatten bij de buitendeuren om overtollig vuil op te vangen als mensen het huis binnenkomen
 3. Stofzuig regelmatig: ongeveer drie keer per week, met een goede stofzuiger. Dit vermindert de ophoping van ingegraven vuil, wat in combinatie met vloeistof kan leiden tot vlekken
 4. Schrob je vlek of het tapijt niet, maar veeg het gewoon. Als je te hard schrobt, kun je de vlek verwijderen, maar je kunt je tapijt per ongeluk beschadigen
 5. Naast te hard schrobben hebben mensen bij tapijt reinigen of schoonmaken de neiging om te veel water en wasmiddel aan te brengen op de vlek met als gevolg dat de vlek doordrenkt raakt, beschadigd raakt en de geurtjes blijven hangen. Houd het zo droog mogelijk.

De voordelen van tapijtreiniging

Je vloerkleed schoonmaken of reinigen levert veel voordelen op. Je kunt zelf een apparaat huren om je tapijt te reinigen, maar je kunt ook een professional inhuren. Lees hier de voordelen van tapijtreiniging:

 1. Betere luchtkwaliteit in je huis.Een goede reiniging van tapijten helpt stof, allergenen, pollen en huidschilfers van huisdieren en insecten te verwijderen die zich in de vezels van je tapijt kunnen verstoppen. Door deze elementen te verwijderen, reinig je niet alleen je tapijt, maar ook de lucht in je huis
 2. Verwijdering van stof en huidschilfers die allergieën kunnen veroorzaken
  De lente is het allergie seizoen, er is dus geen betere tijd om het stof en de huidschilfers die zich ophopen in je tapijt te verwijderen! Tapijten werken als filters en vangen allergenen op. Als het tapijt niet goed wordt gereinigd, kunnen de allergenen worden verstoord en weer in de lucht vrijkomen
 3. Elimineer huisstofmijt infecties
  90% van het huisstof bestaat uit onze eigen huid die we elke 3 dagen vervellen. Dit is een voedselvoorraad voor de huisstofmijten en bacteriën die zich voortplanten in onze tapijten. Zelfs als je tapijt er schoon uitziet, kunnen stof en bacteriën zich nog steeds tussen de vezels nestelen
 4. Verwijdering van bacteriën en ziektekiemen
  Microscopische bacteriën en ziektekiemen kunnen zich verstoppen in je tapijt. Wanneer je je tapijt professioneel laat reinigen, verwijderen ze deze uit de vezels. Door een goede tapijtreiniging worden vervuilende stoffen op de juiste manier af uit het huishouden afgevoerd.
 5. Help schimmelgroei te voorkomen
  Door je tapijt professioneel te laten reinigen, wordt het overtollig vocht verwijderd, waardoor tapijten snel drogen en schimmelgroei wordt voorkomen. Wanneer een tapijt schoon en droog wordt gehouden, kan schimmel eenvoudigweg niet groeien in je tapijt.
 6. Restauratie van kleur en textuur van het tapijt
  Wie wil niet dat zijn tapijt er gloednieuw uitziet? Vuildeeltjes in het tapijt werken als schuurpapier en breken de vezels van het tapijt af telkens als je erop loopt. Het verwijderen van de vuildeeltjes elimineert het afbreken van de tapijtvezels, waardoor ze er schoon en nieuw uitzien
 7. Verwijderen van vlekken
  Heeft je tapijt hardnekkige vlekken die er gewoon niet meer uitgaan? Door je tapijten met stoom te laten reinigen, worden deze ongewenste vlekken met behulp van een heet water methode verwijderd

Vloerkleed schoonmaken of reinigen: diepgaand schoon

Ondanks het feit dat je de bovenstaande stappen serieus volgt, zal je tapijt na verloop van tijd nog steeds stof, vuil en geuren verzamelen. Daarom is het belangrijk om je tapijt regelmatig een goede reiniging te geven. Voor het meest optimale resultaat kun je dit het beste laten doen door een bedrijf gespecialiseerd in het reinigen van tapijt.

De voordelen hiervan zijn:

 1. Tapijtreiniging met professionele apparatuur
 2. Het vloerkleed wordt gehaald en gebracht
 3. Geen gebruik van schadelijke en agressieve chemicaliën
 4. Geen gevaar op verkleuring of krimp
 5. De levensduur van het tapijt wordt verlengd door een professionele tapijtreiniging
 6. Tapijt kan direct behandeld worden tegen allergenen en huisstofmijt
 7. Ook moeilijke en oude vlekken zijn vaak goed te verwijderen

 

Conclusie

Tapijten kunnen er vies uitzien vanwege het vuil en de stof die zich ophoopt tijdens de winter. Vloerbedekking en vloerkleden kunnen ook gênant vies gaan ruiken, als je ze niet goed schoon laat maken. Daarnaast zijn tapijten duur en alle tapijtfabrikanten adviseren om ze minstens één keer per jaar een professionele schoonmaak behandeling te geven als we willen dat ze lang meegaan. De lente is de tijd bij uitstek om je vloerkleed schoon te maken.

Een mooi schoon huis

Voorjaarsschoonmaak van de zonnepanelen
geplaatst op 30 March 2019 in Gezondheid
Offerte aanvragen