Een marmerstone vloer of een mooie grindvloer?

Een luxe vloer met een grindvloer of een Marmerstone vloer

Vloeren zijn er in allerlei soorten. Van een houten vloer, tot een tegelvloer of het klassieke tapijt, alles is mogelijk. De uitstraling van de vloer, de kwaliteit en het onderhoudsgemak zijn momenteel de belangrijkste zaken waar mensen naar kijken voor de keuze van een vloer. De uitstraling van de vloer moet passen bij de interieurstijl die men wil toepassen en ook de kwaliteit van de vloer is erg belangrijk. Een vloer is niet iets wat zomaar veranderd kan worden, dus het moet een duurzame vloer zijn die vele jaren mee kan. Hygiëne en onderhoud zijn ook erg belangrijk. Daarbij is het van belang dat er niet teveel werk bij het schoonmaken aan te pas komt, maar dat de vloer toch op een simpele manier te onderhouden is. Vloeren die aan deze eisen voldoen zijn grindvloeren en Marmerstone vloeren.

Wat zijn grindvloeren?

Een grindvloer of een grindtapijt is een zeer fraaie vloer wat bestaat uit natuurlijke materialen in de vorm van grind. Het grind bestaat uit riviergrind of kwartskorrel van gemiddeld 2 tot 3 millimeter. De riviergrind hoeft niet meer bewerkt te worden, omdat ze door de rivierstroming reeds op een natuurlijke wijze afrond zijn. De grind wordt vermengt met epoxyhars, waarmee het grind met elkaar wordt verbonden en op de vloer aangebracht kan worden. Het grind is in neutrale kleur verkrijgbaar, maar ook in nagenoeg alle kleuren die u maar wenst. Zo creëert u een vloer die geheel aan uw wensen en stijl voldoet. En niet enkel door de kleur. De vloeren zijn erg flexibel, dus wilt u een vloer met meerdere kleuren of met een motief dan is dit ook mogelijk. Grindvloeren zijn overal in huis te leggen. Zo kunt kunt een naadloze aansluiting krijgen tussen de verschillende ruimtes in huis en desgewenst per ruimte een andere kleur kiezen. Ook kan een grindvloer gelegd worden in vochtige ruimtes zoals een keuken of een badkamer.

 

Wat zijn Marmerstone vloeren?

Een variant op de grindvloer is de Marmerstone vloer. De Marmerstone vloer heeft dezelfde structuur als grindvloeren, maar bestaat het niet uit grind, maar uit stukjes marmer. De blokken marmer die uit de marmergroeven gewonnen worden, worden in stukken gebroken en de brokken gaan een trommel in. De trommel draait rond, zodat de marmersteentjes constant tegen elkaar schuren en daardoor afgerond worden zonder scherpe kanten. Het proces wat riviergrind op natuurlijk wijze doormaakt, gebeurt hier ook met de marmersteentjes. Het proces van de vloer aanbrengen is hetzelfde als met grindvloeren. Ook de marmersteentjes worden met epoxyhars in de vloer gelegd. Het kleurenpalet van een Marmerstone vloer is niet zo groot als met grindvloeren, maar dat is ook geen vereiste. Mensen kiezen juist voor een Marerstone vloer vanwege de natuurlijk kleur van marmer. De kleuren variëren van een zwarte tot grijze marmerkleur tot een rood en bruine marmerkleur. De eigenschappen en voordelen van Marmerstone vloeren komen verder overeen met grindvloeren.

Marmerstone vloer

De voordelen van een grindvloer en een Marmerstone vloer

Grind- en Marmerstone vloeren hebben talloze voordelen ten opzichte van andere vloeren.

• De grindvloer wordt naadloos gelegd. Zo heeft u geen last van naden, waarin stof en vuil zich kan ophopen en het verminderd de kans dat vocht onder de vloer kan lekken.
• Een grindvloer kan op vrijwel elke ondervloer gelegd worden. Voorwaarde is wel dat de ondervloer egaal en stabiel is. Zo kunnen grindvloeren gelegd worden op beton, gietvloeren, tegelvloeren en zelfs hout. Sommige ondervloeren hebben nog wel een bewerking met primer nodig.
• Grindvloeren voelen van nature al warm aan. U kunt er gerust met blote voeten overheen lopen. Ook kan de vloer goed samengaan met vloerverwarming.
• Grindvloeren zijn geschikt voor natte ruimtes, zoals de badkamer. Kies hiervoor wel voor een gesealde grindvloer, waarbij de vloer vochtbestendig gemaakt wordt.
• Vrijwel elke kleur voor de vloer is mogelijk, evenals een combinatie van verschillende kleuren. Ook kunt u kiezen om de vloer te laten leggen met een bepaald motief.
• Grindvloeren zijn hygiënisch. Het onderhoud is vrij gemakkelijk en meestal is enkel stofzuigen al voldoende.
• Er is een keuze uit de verschillende formaten grind of Marmerstone. De korrelgrootte is gemiddeld tussen de 2 en 3 millimeter, maar een groter of kleiner formaat is ook mogelijk.
• Met het soort grind of marmer kunt u zelf de uitstraling van uw vloer bepalen. Voor een kinderkamer kunt u de vloer in felle kleuren laten leggen, terwijl marmerstenen juist een luxueuze uitstraling aan de woonkamer geven.
• Het maakt niet uit welk soort interieur u heeft, grindvloeren zijn toepasbaar in alle interieursoorten. Of het nu een klassiek interieur is, een landelijk interieur of juist een hypermodern interieur. Door de grote keuze uit kleuren kunt u de kleuren van de vloer perfect afstemmen op het interieur.

Een open vloer of een gesealde vloer?

Na het aanbrengen van de grindvloer heeft u een strakke vloer, maar logischerwijs geen gladde en egale vloer. De vloer bestaat uit kleine grindkorrels, dus een volstrekt egale vloer kan niet, immers er blijven kleine openingen of poriën tussen de grindsteentjes bestaan. Dit is ook niet erg, want dit geeft de vloer juist karakter en is juist de reden dat mensen voor deze vloer kiezen. U kunt er voor kiezen om dit zo open te laten, maar ook om de vloer te sealen. Beide soorten hebben zo hun eigen voor- en nadelen die u tegen elkaar moet afwegen. Het voordeel van een open vloer is dat vuil en stof in de poriën gaat zitten en niet door de ruimte waait. Met een stofzuiger kunt u dan gemakkelijk alles opzuigen.

Kiest u voor een gesealde vloer, dan worden de poriën en gaatjes dicht gemaakt met een speciale laklaag, waardoor er een gladde vloer ontstaat. Het voordeel daarvan is dat de vloer nog steeds erg gemakkelijk te reinigen is, vergelijkbaar met andere gladde vloeren. Daarnaast wordt de vloer op deze manier vochtbestendig gemaakt. Wilt u een vloer van grind in de badkamer laten leggen, dan is een gesealde vloer absoluut aan te raden. Een combinatie is ook mogelijk. Zo kunt u enkel in de badkamer en keuken de vloer laten sealen en in de woonkamer en slaapkamer(s) juist niet. Het is heel belangrijk om over deze keuze goed na te denken, want het sealen van de vloer moet direct gebeuren na het aanbrengen van de vloer. Als een open vloer eenmaal is belopen, dan is het niet meer mogelijk om deze achteraf nog eens te sealen.

Door leveranciers wil nog wel eens geadviseerd om te kiezen voor een open vloer. Dit wordt dan aangeraden omdat de aangebrachte laklaag bij een gesealde vloer er voor zou kunnen zorgen dat de vloer er wat doffer uitziet. In de praktijk lijkt dit heel erg mee te vallen en zijn mensen vooral blij met een gesealde vloer omdat het vochtbestendig is en goed onderhoudbaar. Het blijft ook een kwestie van persoonlijke smaak of u kiest voor een open vloer of een gesealde vloer.

 

Slijtvaste vloeren

Grindvloeren en Marmerstone vloeren staan er om bekend dat het stevige en slijtvaste vloeren zijn. Dat is ook niet meer dan logisch, want de vloer bestaat uit grind- of marmersteentjes. Dit betekent natuurlijk niet dat u alles met de vloer kunt doen. Ook grind- en Marmerstone vloeren moeten voorzichtig behandeld worden. Er zal zeker geen slijtage aan de vloeren ontstaan door loopvlakken op veel belopen plekken, maar u zult wel moeten uitkijken met bijvoorbeeld meubels van staal. Een slijtvaste vloer is niet perse een onverwoestbare vloer. Dit is overigens wel gemakkelijk op te lossen, door onder poten van kasten en stoelen een plakker te bevestigen, zodat de kans op beschadigen van de vloer minimaal is. Hoewel beschadigde grindvloeren niet zo heel veel voorkomen, moet u er alles aan doen om eventuele schade wel te beperken. Dit begint al met het uitkiezen van een vakkundige leverancier die de vloer gaat leggen. Als de vloer op een professionele wijze is gelegd zullen putjes, vlekken en beschadigingen veel minder snel ontstaan, dan wanneer de vloer niet professioneel is aangelegd. Gaat u bij offertevergelijking dus niet enkel uit van de goedkoopste leverancier, maar ook voor de leverancier die de beste kwaliteit kan leveren. Mocht er eventueel schade ontstaan, dan hoeft dit nog geen ramp te zijn. Een goede leverancier zal u wat grind van dezelfde kleur achterlaten, waarmee u met behulp van wat epoxyhars kleine beschadigingen kunt repareren. Bij normaal gebruik van de vloer zal dit niet nodig zijn en kunt u gewoon jarenlang van een slijtvaste en onbeschadigde vloer genieten.

Overige toepassingen van grind- en Marmerstone vloeren

Marmerstone- en grindvloeren zijn niet enkel toepasbaar in woningen. Ook voor bedrijfspanden zijn deze vloeren een duurzame oplossing omdat deze vloeren vaak intensief gebruikt worden. Ook kan de vloer prima toegepast worden op trappen en u kunt er ook voor kiezen om de vloeren af te werken met plinten van siersteen of Marmerstone. Daarnaast bestaan er ook outdoor grindvloeren. U kunt dan bijvoorbeeld genieten van een prachtig terras van siergrind of Marmerstone. Voor buitentoepassingen wordt altijd gebruik gemaakt van een open vloer, zodat regen en vocht gemakkelijk weg kan lopen.

Onderhoud en Schoonmaak grindvloeren

Het dagelijks of wekelijks van een grindvloer of marmerstone vloer is gewoon stofzuigen. En wanneer er vlekken ontstaan deze direct verwijderen met lauw/warm water. Zo nu en dan de vloer vochtig afnemen is noodzakelijk om aangelopen vuil en eventueel vuil/vet in de keuken te verwijderen. Wij raden u aan dit één keer per week te doen. Gebruikt u hiervoor een heel klein beetje product wat specifiek bedoeld is voor grindvloeren. Absoluut geen groene zeep, azijn of andere producten die niet bedoeld zijn voor grindvloeren. Is uw grindvloer of marmerstone vloer toe aan een grondige dieptereiniging neem dan met ons contact op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte.

Meer tips over grindvloer onderhoud lees verder:

Een ongesealde grindvloer onderhouden en schoonmaken

Een gesealde grindvloer onderhouden en schoonmaken

Grindvloer-korreltapijt in woonkamer
geplaatst op 13 August 2018 in Mooi Wonen Inspiratie
Offerte aanvragen