Vloerbedekking schoonmaken – Wat is een goed systeem?

Het schoonmaken van de vloerbedekking in veel woningen beperkt zich vaak tot het stofzuigen en zo nu en dan een vlekje verwijderen. Alleen twee keer per week grondig stofzuigen is niet genoeg om het tapijt schoon te houden. Het ingelopen vuil wordt namelijk niet verwijderd. Het is daarom beter het tapijt eens in de twee tot drie jaar grondig te laten reinigen door een specialistisch tapijtreiniging bedrijf.

Maar als u dan de vloerbedekking in de woonkamer, slaapkamer of op de trap wilt laten reinigen hoe weet u dan wat een goede methode is? U wilt tenslotte achteraf niet blijven zitten met een tapijt vol vlekken, gekrompen of beschadigd. In dit artikel gaan we de verschillende methodes bespreken en geven wij u enkele tips hoe u een betrouwbaar en specialistisch tapijtreiniging bedrijf kunt vinden.

Vloerbedekking schoonmaken – drie hoofd systemen:

De verschillende systemen voor het schoonmaken van vloerbedekking zijn onder te verdelen in drie hoofd categorieën namelijk: droog reinigen, bonnet-systeem en de sproei-extractie methode. Het droog schoonmaken van vloerbedekking gebeurd door het strooien van een poeder op het tapijt. Het vuil bindt zich aan het poeder. Waarna het met een speciale borstelstofzuiger verwijderd wordt. Het voordeel van deze methode is dat het tapijt direct weer beloopbaar is. Een nadeel is het achterblijven van poeder in het tapijt waardoor het tapijt weer sneller vuil wordt. Deze methode wordt in de specialistische tapijtreiniging niet veel meer toegepast. Mede ook omdat wat zwaarder vervuilde tapijten niet echt mooi schoon worden.

De tweede Tapijtreiniging methode: bonnet-systeem.

Eerst wordt het tapijt met een borstelstofzuiger gezogen. Daarna wordt het tapijt gesprayd met een water/reinigingsoplossing. Er zijn specialistische bedrijven die aan het water koolzuur toevoegen. Koolzuur heeft als extra voordeel dat het vuil in het tapijt omhoog gestuwd wordt. Na het sprayen van de reinigingsoplossing wordt het tapijt in-geborsteld en gereinigd met behulp van een eenschijfsmachine. Onder deze machine zit een katoenen of microvezel pad. Het vuil wordt opgenomen door deze pad. De pads worden regelmatig gewisseld. De bonnet tapijtreiniging methode geeft een goed resultaat op een licht tot matig vervuild tapijt. Het tapijt heeft een korte droogtijd en is vrijwel direct te belopen. Een nadeel is dat bij erg vervuild tapijt het niet 100% schoon wordt en vlekken niet altijd volledig te verwijderen zijn.

Vloerbedekking schoonmaken bonnet methode
Bonnet-Methode

De derde tapijtreiniging methode: sproei-extractie.

Dat is een natte reiniging. Ook hier wordt het tapijt eerst gestofzuigd met een borstelstofzuiger. Het tapijt wordt nu wederom eerst gesprayd met een reinigingsmiddel. Na het inborstelen, handmatig of met behulp van een eenschijfsmachine, wordt het tapijt gespoeld met een sproei-extractie machine.

Onder druk wordt er (heet) water in het tapijt geïnjecteerd en dit wordt meteen weer opgezogen waardoor het los geweekte vuil wordt meegenomen. Een methode waarbij de meest vervuilde tapijten het beste schoon worden. Een nadeel is dat het tapijt moet drogen. De droogtijd is afhankelijk van de vervuiling en de hoeveelheid water wat gebruikt wordt om het vuil te verwijderen.

De sproei-extractie methode kent meerdere varianten. Het tapijt kan gereinigd worden met behulp van een spoel tool. Het tapijt wordt hier veelal iets natter door en een reiniging kost meer tijd. Een andere methode is de roterende sproei-extractie. Deze machine lijkt op een eenschijfsmachine. Onder de machine zitten zuigmondjes en sproeiers. Het tapijt wordt dan op een roterende manier gereinigd. Bij deze methode wordt minder water gebruikt. Waardoor vaak de droogtijd korter is. Een andere variant van de sproei-extractie methode is de Truckmount. Een Truckmount is een mobiele krachtige machine op benzine of diesel ingebouwd in een aanhang wagen of bestelbus. Door de sterkere zuigkracht en de mogelijkheid de druk en de temperatuur te verhogen een zeer krachtige manier van tapijt reinigen. Het resultaat van het reinigen met een Truckmount zal veelal beter zijn als met een kleine sproei-extractie machine.

Vloerbedekking schoonmaken sproei-extractie methode
Sproei-extractie methode

Voor de meeste tapijten en vervuilingen in huis is de sproei-extractie de beste manier van tapijt reinigen. Een specialistische tapijtreiniger weet welke sproei-extractie variant het beste is. De keuze zal bepaald worden door de aard van de vervuiling. Maar vooral door de samenstelling van het tapijt. Natuurlijke vezels zoals wol en katoen zullen onherstelbaar beschadigd worden bij een verkeerde reiniging techniek.

 Welke tapijtreiniging systeem is voor u de beste keuze?

Een tapijtreiniging specialist zal zijn keuze van reinigen laten afhangen van de volgende factoren:

  • samenstelling vezels – natuurlijke vezels of synthetische vezels
  • gewenste temperatuur met reinigen
  • welke reinigingsmiddelen zijn noodzakelijk
  • aard van de vervuiling
  • gewenste droogtijd
  • advies fabrikant tapijt
  • budget van de klant
  • speciale wensen van de klant

Als we nu de vraag opnieuw stellen: Wat is een goed systeem om uw tapijt te laten schoonmaken? Dan zal uw keuze afhangen van het soort tapijt, aard van de vervuiling, budget en specifieke wensen. Een goede reiniging kan een mix zijn van de verschillende systemen die we in dit artikel hebben besproken.

Wanneer u kiest voor een bedrijf wat gespecialiseerd is in tapijtreiniging dan kunnen zij u verschillende systemen aanbieden. Zij zullen u adviseren over de beste manier van reinigen zonder gevaar op verkleuring, krimp, schimmelvorming of beschadigingen. Op het internet zijn vele goede tapijtreiniging bedrijven te vinden. Keuze genoeg. Wij raden u aan goed de informatie op de website te lezen en de recensies.

Wij kunnen u ook helpen bij een goede keuze. Wij hebben een netwerk van zeer professionele tapijtreiniging bedrijven door heel Nederland. Partners van mijnschoonhuis.nl worden gekozen op hun professionaliteit en vakkundigheid. Al deze partners zijn zelfstandig opererende bedrijven.

Wanneer u graag meer wilt weten over tapijt schoonmaken, maakt u dan gebruik van ons contact formulier. Een prijsopgave of advies is kosteloos zonder verplichtingen.

 

 

Vloerbedekking laten schoonmaken
geplaatst op 28 October 2017 in Tapijtreiniging
Offerte aanvragen